Äldre bilförare och sjukdom

Sjukdom som bidragande orsak till olycksuppkomst återfinns huvudsakligen bland de äldre bilförama, om beroendesjukdom – missbruk undantages. Vetenskap ligger i mycket få fall till grund för de medicinska föreskrifterna rörande körkortsinnehav. Oftast är gränsvärden därför satta med mer eller mindre godtycke. Belysande för detta är den urskillningslösa klassificering av läkemedel som trafikfarliga om de har centralnervösa effekter, utan i detta har dokumenterats i vetenskapliga studier.

Andra medel med klart sederande effekter på äldre personer saknar varningsmärkning.

Många diskuterar denna inverkan om åldrande och sjukdom är av sådan art att den äldre föraren uppmärksammas på dess inverkan på körförmågan, och han/hon anpassar sin bilköming därefter. Det kan handla om att undvika mörkerkörning på grund av ökad bländningskänslighet, undvika långkörning på grund av trötthet, undvika snabb trafik genom att välja andra tider och vägar för sin körning med mera.

Denna kompensation fungerar inte hos förare där sjukdomar gör sig gällande, men samtidigt påverkar omdöme och förmåga till insikt, som viddemenssjukdomar. I dessa fall är det viktigt att anhöriga uppmärksammar försämringen i körförmåga och pratar med den sjukes läkare för att gra denna uppmärksam på förhållandet. Läkare, som undersöker personer son är uppenbart olämpliga att ha körkort har lagstadgad skyldighet att rappo tera dessa personer till länsstyrelsen för avgörande av fortsatt körkortsinnehav.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: