Sidokollision bil mot bil

Vid kollision bil mot bil träffas den åkande först av den inträngande bilsidan med en hastighet som kan uppgå till ungefär den påkörande bilens, en andra träff kan inträffa vid ytterligare islag i interiören.

Graden av och hastigheten hos dörrinträngningen beror på flera faktorer såsom påkörande bils hastighet, höjden på dess stötfångare samt den egna bilens sidostyvhet. För att minimera skaderisken är det av största vikt att den inträngande dörtsidan har en så låg hastighet som möjligt.

Vid sidokollision mot fasta föremål såsom träd, oeftergivliga stolpar etc. mer bilen att bromsas upp momentant. Bilens karosstyvhet har inte så stor betydelse utan det viktiga är härvid dörrsidans energiabsorberande egenskaper i form av padding och sidoluftkudde.

Huvudskador uppkommer framförallt vid islag i dörrstolpen (B-stolpen) eller i fronten på kollisionspartnern genom att huvudet böjs ut mot det påkörande fordonet. Skadorna uppstår inte så ofta av islag i sidorna eftersom den vanligen har gått sönder innan huvudet når fram dit. 45 % av sidokollisionerna med dödlig utgång är en följd av huvudskador. Nackskadorna uppstår vid stor relativrörelse mellan överkropp och huvud. Bröst, buk och bäckenskadorna uppkommer genom träffen av den inträngande dörrsidan och av inklämningar mellan deformerade strukturer.

För att skydda de åkande vid sidokollisioner bil mot bil krävs först och främs att dörr och kaross är så förstärkta att inträngningshastigheterna och därmed hastighetsändringen hålls på ett minimum. Energiabsorbtion genom padding i dörrsidor i kombination med luftkuddar i säte eller dörrsida är ett annat steg för att minimera skaderisken för bröst, buk och bäckenskador.

Om du vill kan du läsa mer om sidkollision på bilar på trafikverkets sida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: