Så agerar du vid vattenplaning

Visst förefaller däcken på bilen både breda, stora och tunga? Men faktum är att kontaktytan mellan däck och vägbana är inte större än din handflata. Däcket måste med andra ord ha ett bra mönster för att få ordentligt grepp på vägen. Kompromissa aldrig med detta.

om-vattenplanSärskilt viktigt är det att ha bra däck när väglaget är halt och, inte minst, vattenfyllt. För att kunna pressa undan vattnet så att kontakten mellan däck och vägbana inte förloras behöver du först och främst ha bra däck och ett adekvat mönsterdjup. Om däcket är slitet och inte har den förmågan uppstår vattenplaning, vilket innebär att bilen förlorar både styr- och bromsförmåga. Andra orsaker till vattenplaning är hög hastighet eller breda däck. Ju mer vatten det är på vägbanan och ju mindre skrovlig vägbaneytan är, desto större är risken för vattenplaning.

Att få vattenplaning är en obehaglig upplevelse som kan få katastrofala följder. Det finns dock små men fullt tydliga varningssignaler.

  • Vatten på vägen.
  • Djupa spår i körbanan.
  • Vägkänslan försvinner
  • Bilen glider mer än rullar.
  • Motorn rusar upp i varv.

Åtgärder vid vattenplaning:

  • Vrid inte på ratten! Är framhjulen vridna åt sidan då de åter får markkontakt, är risken stor för en olycka
  • Släpp gasen så att farten sjunker.

Det bästa är förstås att undvika att få vattenplanning överhuvudtaget.

Utöver vatten på vägen är naturligtvis snömodd orsak till liknande problem. Var försiktig med dina rattrörelser när du ska köra igenom en snösträng. Det är lätt att få ett kast. Undvik därför att köra igenom snösträngar om det inte är absolut nödvändigt, och om du gör det — öka inte gaspådraget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: