5 kontrollpunkter innan du kör långt

  1. Kontrollera att vätskenivån i bromsvätskebehållaren är normal (ej under min.). Om nivån är för låg har det tro-ligen uppstått en läcka i något av bromssystemen, bilen måste undersökas på verkstad.
  2. Kontrollera färdbromsen. Tryck hårt på pedalen. Pedalen ska kännas stum och får inte sjunka närmare golvet än ca 3 cm. Om pedalen går längre ned eller känns fjädrande behöver bromsarna justeras eller repareras.
  3. Kontrollera att bromsservon fungerar. Tryck ned bromspedalen och hall den nedtryckt när du startar motorn. Pedalen ska sjunka en aning i samma ögonblick som motorn startar om servon är i funktion.
  4. Kontrollera att parkeringsbromsen fungerar. Det kan du göra i en backe eller genom att köra i mycket låg fart och försiktigt dra till parkeringsbromsen. Kontrollera också att inte handbrornsspaken, fullt tilldragen, når sitt översta läge.
  5. Kontrollera att färdbromsen har jämn bromsverkan. Kör med lag fart och provbromsa. Det ska inte kännas sneddragningar i ratten vid inbromsning. Bilen får inte köras om inte både färd- och parkeringsbroms fungerar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: