Så undviker du att få bilen stulen – ett par tips om bilsäkerhet

Biltillverkarna är idag mycket medvetna om vikten av bilens säkerhet och många bilar tillverkas med etsade fönsterglas, startspärr (immobiliser), larm och stöldskyddad stereo som standard. Utöver att montera säkerhetsanordningar finns det ett antal andra åtgärder du kan vidta för att göra det svårare för eventuella tjuvar. Vissa av punkterna kan nog verka löjligt självklara, men det är också därför man glömmer dem ibland. Läs också det här på SVT för att förstå hur moderna biltjuvar tänker.

bilstold

1. Lås alltid bilen
Även i garaget eller på uppfarten hemma, eller om du just tankat och bara springer in för att betala. Många moderna bilar är utrustade med en spärrlåsfunktion och om din bil har detta, se till att aktivera funktionen när du låser bilen. Glöm heller inte alla låsa tankluckan, och om bilen är i garaget, låg garageporten. Om bilen blir stulen eller någon stjäl något från den när den är olåst, kan du få problem att få ersättningar från försäkringsbolaget.

2. Skydda bilstereon.
De flesta moderna anläggningar har en säkerhetskod och fungerar inte om du tar bort fronten från anläggningen. Om du behöver mer information om att låna pengar, besök sidan.

3. Lämna aldrig något av värde synligt i bilen
Om du inte kan ta sakerna med dig, lås in dem i bagageluckan. Lämna aldrig värdesaker i handsfacket. Lämna inte heller bilens handlingar i bilen, eftersom det kan hjälpa en eventuell biltjuv att sälja den vidare.

4. Parkera synligt
Om det är möjligt, parkera alltid på en övervakad parkering, och på en plats som är väl synlig för förbipasserande. Om du måste parkera på en parkeringsplats eller vid vägkanten över natten, försök då att hitta ett väl upplyst område.

5. Installera ett larm
De bästa billarmen är ganska dyra, men de avskräcker tjuvarna. Om det redan har ett billarm: aktivera det alltid, även om du bara ska lämna bilen i ett par minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: