Säkerhet, övningskörning och handledarutbildning

Nu ska jag säga något självklart. Det är viktigt att bromsarna funkar i din bil.

Anledningen till att jag ens tar upp detta självklara är jag kom på för ett par dagar sen att senaste gången jag själv tänkte på bromsarna i bilen var när jag gick handledarutbildning för körkort. Det vill säga den obligatoriska introduktionsutbildningen, med syfte att börja övningsköra med min son. På hittahandledarutbildning.se i Stockholm finns det mer kunskap att hämta om du är nyfiken på vad jag syftar på här. Detta är hur som helst en körkortsutbildning som alla som vill övningsköra måste genomgå. Både handledaren och eleven.

Handledarkurs och bilsäkerhet

Under handledarutbildningen påtalades mycket riktigt hur viktigt det att ha koll på bilsäkerheten. Och hur vi ofta underskattar bromssträckans längd. Det är också ett faktum att ovana bilförare har en mycket längre reaktionsförmåga, och bromssträcka, än vana. Vilket gör det extra viktigt att redan under körkortsutbildningens tidiga faser få lära sig, och prova på, bromsarnas dynamik.

Inget för amatörer – en sanning med modifikation

Att ge sig på bilens bromsar är inget för amatörer, säger man. Det är alldeles riktigt. Men det är ändå en sanning med modifikation. Lite bör man ändå veta om bromssystemets funktion och underhålla för att vara säker på att bilen bromsar som den ska, när det behövs. Det är viktigt, både för trafiksäkerheten och för att slippa onödiga kostnader. Det handlar helt enkelt om att kunna stoppa i tid.

Som sagt. Bromsarna är en av bilens allra viktigaste säkerhetsdetaljer. Man kan nästan tycka att det är så självklart att det är onödigt att nämna. Tyvärr visar erfarenheten något annat. Ett flertal privatbilar kör omkring med bromsar som i en kritiskt situation skulle visa sig bristfälliga. Med andra ord: många bilister kör omkring med dåliga och undermåliga bromsar utan att ens veta om det. Det finns minst två orsaker till detta: dels bristande kunskap och kännedom om de krav som bör ställas på bromsarnas effektivitet, dels bristande erfarenhet av att kontrollera bromsarnas duglighet.

bromsstrackor

Gör bromsprov

Trots att varenda bilist, för att överhuvudtaget få ha körkort, har fått lära sig hur man utför enkla bromsprov, skjuter man upp det till det ögonblick då då gäller att undvika en hotande katastrof. Det är faktiskt samma sak som att man skulle vänta med att prova utlösaren till fallskärmen tills man är på väg ner.

Så. Mitt råd är – testa! Ge dig ut och kolla hur lång tid det tar att bromsa i olika farter. Är du handledare för övningskörning så behöver du förstås göra detta väldigt kontrollerat – och successivt eskalera farten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: